vineri, 1 ianuarie 2010

Unghiul mort al oglinzilor

Unul din factorii importanti pentru prevenirea accidentelor in cazul schimbarii benzilor de circulatie, il reprezinta cunoasterea notiunii de unghi mort. Asigurarea in oglinzile retrovizoare fara o asigurare in unghiul mort este incompleta.
Majoritatea accidentelor care se produc la schimbarea benzii de circulatie sunt cauzatae de necunoasterea sau ignorarea asigurarii in unghiul mort. Trebuie stiut ca in cazul in care pe banda din stanga sau din dreapta se afla la foarte mica distanta un autovehicul, acesta se poate afla in zona lipsita de vizibilitate a oglinzilor (unghiul mort).
Pentru a evita aceasta situatie periculoasa, pe langa asigurarea in oglinzi, intoarcerea capului pentru asigurarea in zona unghiului mort, nu este numai necesara ci si obligatorie.






Schimbarea benzilor spre stanga

La trecerea de pe banda 1 pe banda 2 ne asiguram la oglinda retrovizoare din habitaclu, la oglinda din partea stanga si intoarcem capul spre stalpul usii din stanga pentru a observa daca nu avem un autovehicul in unghiul mort.
Etape pentru asigurarea corecta la schimbarea benzilor de circulatie:
- la asigurarea in oglinda din interiorul autovehiculului ( habitaclu ) nu observam nici un autovehicul;


- nici la asigurarea in oglinda retrovizoare din stanga nu se observa posibile pericole in cazul manevrei de schimbare a benzii spre stanga;


- in cazul in care intoarcem privirea spre stalpul portierei din stanga ( unghiul mort din stanga), observam autovehiculul care era imposibil de reperat in oglinzile retrovizoare;
- intoarcerea capului spre stanga, la unghiul mort se face pentru o perioada de doar cateva secunde;



- in imaginea de jos se poate observa pozitia prin care autovehiculul de pe banda a doua (stanga) este in unghi mort fata de autovehiculul de pe banda intai (dreapta);




Atentie
Asigurarea in unghiul mort (intoarcerea capului) se face pentru o perioada de cateva fractiuni de secunda. O mentinere a privirii pentru o perioada de mai multe secunde in unghiul mort, poate fi periculoasa din cauza unor schimbari rapide a situatiei din traficul din fata noastra (autovehiculul din fata franeaza brusc, pietoni care traverseaza neregulamentar strada,s.a.).

                                               SCOALA DE SOFERI TIMISOARA